Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Kolthay család eredete

2009.10.26

   

A Vas megyéből származó és már a késő középkorban, a szomszédos megyékben is elterjedt Koltay család, illetve családok őseinek első okleveles említése egy 1233-ban kelt oklevélben fordul elő, melyben II. András király földbirtokot adományoz az elődöknek a Vas megyei Kolta melletti Milek nevű birtokon (terra), ahol a családnak már ekkor voltak vásárolt és örökölt birtokai.A családkutatást nagymértékben elősegítette, hogy a Koltayak évszázadokon keresztül birtokosok voltak ebben a helységben és közvetlen környékén, még akkor is, amikor Milek falu már nem is létezett.

A Koltayak első név szerint ismert kétségtelen ősei   1233-ban bukkannak fel. Ebben az évben II. András magyar király a németek elleni (contra liberos dominos teutonicorum) harcokban tett szolgálataik jutalmául – mely harcok során három előkelő német urat elfogtak, és neki átadtak – (Koltai) Egyed, Márton és Marcell testvéreknek adományozta a vasvári királyi várhoz tartozó Milek (Vyluk) nevű birtokot (terra) és nevezetteket a Győr nembeli Botez a birtokba beiktatta.*

*Urk. Burg. III. 201. a. Reg. Az oklevélben ekkor még nem szerepel családnév, arra csak a következő évtizedekben született okiratokból tudtak az oklevéltár szerkesztői következtetni.

  

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Kezdetek

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.